Thursday, January 1, 2009

Soalan Untuk Hakim

Tiga lelaki, seorang ahli falsafah, seorang pakar matematik dan seorang pelawak ditangkap atas kesalahan kecil. Lalu hakim berkata, "kamu boleh menanyakan satu soalan kepada ku. Kalau aku dapat menjawab kamu akan ditahan di penjara tapi kalau aku tidak dapat menjawab kamu akan dibebaskan.
Ahli Falsafah mula berkata, "Saya mahukan Yang Arif membawa sebuah buku falsafah yang lengkap dari Socrates. Jika Yang Arif berjaya membawanya saya rela dihukum". Lalu Hakim mengarahkan pekerjanya pergi mencari buku yang diperkatakan lalu buku itu diberikan kepada ahli falsafah untuk di sahkan. "Ya benar sekali ini lah bukunya yang Arif." Lalu Ahli Falsafah dipenjarakan.
Kemudian giliran pakar matematik mengajukan pertanyaan. "Cuba jawab 1253*254-45557+(5454*25451) dalam masa 5 saat." Sambil menekan kalkulator dengan pantas. Hakim memberikan jawapannya dan ternyata tepat. Lalu Pakar Matematik pun dipenjarakan.
Giliran terakhir pergi kepada pelawak. "Berikan saya sebuah kerusi yang mempunyai 7 lubang ditempat duduknya!", kata si pelawak. Apabila kerusi disediakan. Pelawak itu duduk dan tiba-tiba melepaskan kentut yang kuat. Lalu dia berdiri dan bertanya kepada Hakim. "Yang Ariff, dari lubang mana kentut saya tadi keluar?" Setelah membelek kerusi dan melihat lubang yang berada tepat di bawah punggung si pelawak tadi hakim berkata, "Kentut kamu keluar dari lobang yang ketiga dari sebelah kanan ini". "Salah!!!" Sebenarnya kentut saya dari lubang punggungku ini !!!". Pelawak itu kemudian dibebaskan.

Sumber: Kongsi Idea

3 Comentários:

CINCIN@RINGS said...

Salam
Nampaknya "Pendekar bujang lapok" adalah filem kegemaran saudara. tahniah!

Mai said...

HAHA... AWAT NYA TAK NAK GELAK...
TP KELAKAR LAH...

ummi nazihah said...

TAK GELAK PUN, SEBAB DUK PK PASAL HAKIM TU. AWAT TAK CERDIK SANGAT!!!! SOALAN VERY STRAIGHT

Alam Sekitar

Sayangilah kurniaan Allah ini. Hargailah pemberianNya.
Alam dan manusia saling bantu membantu.
Kesejahteraan alam, sejahteralah semua kehidupan di alam ini.

LAKAR ruang MAYA - [LArAM] ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO